Ημερίδα για “Τα Χαρισματούχα παιδιά στα Μαθηματικά”

 

 

  

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία-Παράρτημα Ν. Μαγνησίας στα πλαίσια των εκπαιδευτικών-επιμορφωτικών της δράσεων και σε συνεργασία με το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας Μαγνησίας συμμετείχε σε ημερίδα με θέμα:

«Τα Χαρισματούχα Παιδιά στα Μαθηματικά»

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε  στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος Erasmus  με θέμα «τα Χαρισματικά Παιδιά στην Α/θμια Εκπαίδευση» στο οποίο συμμετέχει το 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας Μαγνησίας και Δημοτικά σχολεία από την Ισπανία, Εσθονία, Ρουμανία, Βουλγαρία όπως και το Αμερικάνικο Δημοτικό Σχολείο Σμύρνης. Η ημερίδα έγινε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 9ου Δ.Σ. την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 από τις 9.00-13.00.

Η Πρόεδρος του Παραρτήματος Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Κα Στέλλα Α. Δημητρακοπούλου παρουσίασε στους παρευρισκόμενους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χαρισματούχων παιδιών, τους τρόπους που αυτά μαθαίνουν όπως επίσης και τις ιδιαίτερες τεχνικές με τις οποίες μπορούμε να βελτιώσουμε τους τρόπους διδασκαλίας τους. Στη συνέχεια ανέπτυξε τις δράσεις του Παραρτήματος μέσα από τις οποίες ενδυναμώνεται η μάθηση και η γνώση αυτών των χαρισματικών παιδιών. Ορισμένες από αυτές είναι:

Α) Η διοργάνωση του Θερινού Μαθηματικού Σχολείου, στο οποίο εκτός από τα μαθήματα των Μαθηματικών, υλοποιούνται πολλά διεπιστημονικά-διαθεματικά εργαστήρια για επιστημονικά και μη πεδία όπως αυτά της Φυσικής, Αστρονομίας, Σκάκι και Τέχνης. Στο σχολείο συμμετέχουν 200 μαθητές, διδάσκουν 50 καθηγητές, επιχορηγείται από το Δήμο Βόλου, υποστηρίζεται από τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και είναι μοναδικό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη καθώς παρέχεται δωρεάν στους μαθητές.

Β) Η συμμετοχή των μαθητών του Παραρτήματος στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς για τις τάξεις Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού και τις τάξεις Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ , Β΄  και Γ΄ Λυκείου, όπως και στον διαγωνισμό που διοργανώνει τοπικά το Παράρτημά μας για την Α΄ Γυμνασίου.

Γ) Η διοργάνωση μαθημάτων προετοιμασίας για τη συμμετοχή των μαθητών στους παραπάνω διαγωνισμούς

Δ)Η διοργάνωση των Τελετών Απονομής για τη βράβευση των επιτυχόντων μαθητών στους διαγωνισμούς της ΕΜΕ

Ε) Η έκδοση βιβλίων για τα Μαθηματικά, όπως των βιβλίων: 1) με θέματα εξετάσεων από το Παράρτημά μας και από Παραρτήματα άλλων νομών και της Κύπρου για το διαγωνισμό της Α΄ Γυμνασίου και 2) με θέματα επανάληψης για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις

ΣΤ)Η διοργάνωση ημερίδων, διαλέξεων και ομιλιών με τη μετάκληση εξαιρετικών επιστημόνων Μαθηματικών και μη, οι οποίοι πέραν των σημαντικών εισηγήσεών τους αποτελούν και ένα πρότυπο για τη νέα γενιά των μαθητών μας

Η Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης και στις σημαντικές διακρίσεις μαθητών του Παραρτήματος στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς και στον Τοπικό Διαγωνισμό της Α΄, οι οποίες είναι αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια. Συμμετέχουν σε αυτούς κάθε χρόνο περί των 620 μαθητών στα 4 Εξεταστικά Κέντρα που λειτουργούν στο Νομό μας. Από αυτούς περίπου 170 προκρίνονται στη Β΄ φάση και από αυτούς κατά μέσο όρο 10 συμμετέχουν στην Γ΄ φάση, στην Εθνική Μαθηματική Ολυμπιάδα.

Στη συνέχεια μίλησε για τις σημαντικές διακρίσεις των μαθητών  του Παραρτήματος στις Εθνικές Μαθηματικές Ολυμπιάδες και ανέφερε με χρονολογική σειρά τις διακρίσεις των τελευταίων ετών των παρακάτω μαθητών:

2019: α) Γιαννίσης-Μανές Αργύρης, Αργυρό Μετάλλιο, μαθητής της Β΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βόλου, β) Ρασβάνη Κων/να, Χάλκινο μετάλλιο, μαθήτρια της Α΄ Λυκείου του 1ου Λυκείου Βόλου και γ) Μηλαράς Βασίλειος, Χάλκινο μετάλλιο, μαθητής της Β΄ Γυμνασίου του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Βόλου

2018: α) Ρασβάνη Κων/να, Αργυρό μετάλλιο, μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου του 5ου Γυμνασίου Βόλου και Πρόκριση στην 22η Μαθηματική Βαλκανιάδα Νέων και β) Παπαγιάννης Νικόλαος, Αργυρό μετάλλιο, μαθητής της Γ΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βόλου

2016: Πατέρας Ιωάννης, Χάλκινο μετάλλιο, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου του 9ου Γυμνασίου Βόλου

2015: Ηλιάκης Στάθης, Χάλκινο μετάλλιο, μαθητής της Γ΄ Γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Αλμυρού Μαγνησίας

2012: Νασιούλας Αντώνιος, Χάλκινο μετάλλιο, μαθητής της Γ΄ Λυκείου του 2ου Λυκείου Βόλου

2011: Νασιούλας Αντώνιος, Χάλκινο μετάλλιο, μαθητής της Β΄ Λυκείου του 2ου Λυκείου Βόλου

2005: Σακελλάρης Γεώργιος, Χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία του Γυμνασίου, μαθητής της Α΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Βόλου

Οι επιτυχίες αυτές χαροποιούν καταρχάς του ίδιους τους μαθητές, τις οικογένειές τους που στέκονται ηθικοί αρωγοί και συμπαραστάτες στο δύσκολο αυτό δρόμο της αριστείας, καθώς και τους καθηγητές τους που τους προετοιμάζουν για τις επιτυχίες τους αυτές. Χαροποιούν όμως και όλα τα μέλη του Παραρτήματος τα οποία βλέπουν να αποδίδουν καρπούς οι μεθοδικές και επίμονες προσπάθειες των τελευταίων χρόνων για την ποιοτική αναβάθμιση της Μαθηματικής Παιδείας στο Νομό μας.

Η Πρόεδρος έκλεισε την εισήγησή της τονίζοντας πως πρέπει να δίνονται κατάλληλα κίνητρα στους μαθητές και να τους τίθενται προκλήσεις ώστε να καλλιεργούν και να αναπτύσσουν τα ταλέντα τους. Επεσήμανε επίσης πώς εξίσου σημαντική είναι η ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, συγχρόνως με την ενδυνάμωση της αγάπης τους για τα Μαθηματικά και τη γνώση γενικότερα.

Την ημερίδα παρακολούθησαν 20 περίπου εκπαιδευτικοί από τις συμμετέχουσες χώρες και δάσκαλοι του σχολείου. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι Επίτιμοι Πρόεδροι του Παραρτήματος κ.κ. Νικολουδάκης Πέτρος και Δημόπουλος Σπυρίδων, οι οποίοι στέκονται διαρκώς αρωγοί στο έργο του Παραρτήματος.

Η Δ.Ε. του Παραρτήματος θα ήθελε να ευχαριστήσει το Διευθυντή του σχολείου κ. Βαλή Γεώργιο, τον κ. Κοϊνάκη Ιωάννη, υπεύθυνο του Προγράμματος Erasmus του 9ου Δ.Σ. για την πρόσκληση στην ημερίδα, την καθηγήτρια Αγγλικών Κα Βέζου Ευαγγελία και όλους τους συναδέλφους του σχολείου για τη φιλοξενία της παρουσίασης.

Φωτογραφίες από την Ημερίδα ΕΔΩ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *