Απολογισμός του 25ου Πανελλήνιου Συνεδρίου

Απολογισμός του 25ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας- Βόλος

Τώρα που το τόσο επιτυχημένο συνέδριο Μαθηματικής Παιδείας τελείωσε και κατατάχθηκε στην ιστορία των 25 Πανελληνίων Συνεδρίων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, ήρθε η ώρα του απολογισμού και της αποτίμησης των θετικών και των αρνητικών σημείων του. Όσο δε και αν ψάξει κανείς για να βρει έστω και ένα ψεγάδι του συνεδρίου δύσκολα θα το ανακαλύψει διότι όλες οι πτυχές του συνεδρίου, όλες οι εκδηλώσεις του και όλες οι εργασίες του ήταν κατά πάντα άψογες και οι πολυάριθμοι σύνεδροι είχαν μόνο καλά λόγια να πουν για την όλη διοργάνωση.

Δίκαια ο πρόεδρος της ΕΜΕ καθηγητής κ. Νικόλαος Αλεξανδρής, στην καταληκτική ομιλία του ομολόγησε ότι το 25ο συνέδριο ξεπέρασε σε επιτυχία όλα τα προηγούμενα συνέδρια. Και αυτό οφείλεται στην άοκνη εργασία όλων των επί μέρους επιτροπών, αλλά κυρίως χάρη στην άρτια προετοιμασία του συνεδρίου από το Διοικητικό Συμβούλιο του εδώ Παραρτήματος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και ιδιαίτερα στον πρόεδρο κ. Σπύρο Δημόπουλο και στον υπεύθυνο οργάνωσης κ. Θωμά Καρανίκα.

Λόγω του μεγάλου πλήθους των συνέδρων η έναρξη του συνεδρίου έγινε, όπως είναι γνωστό, στο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Βόλου, όπου προσήλθαν οι αρχές της πόλης και οι εκπαιδευτικοί φορείς του Βόλου και της Θεσσαλίας, οι οποίοι και προσφώνησαν τους συνέδρους. ’λλοι, που δεν μπόρεσαν να παραστούν, όπως ο υπουργός Παιδείας κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υφυπουργός εσωτερικών κ. Αθανάσιος Νάκος κ.ά. έστειλαν τους χαιρετισμούς τους και ευχήθηκαν καλή ευόδωση των εργασιών.

 

Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της ΕΜΕ, ο οποίος αφού εξέφρασε τη ξεχωριστή χαρά του για το ότι το συνέδριο διοργανώθηκε αυτή τη φορά στο Βόλο, ύστερα έκανε μια σύντομη αναδρομή στα προηγούμενα συνέδρια, της Κοζάνης, της Πάτρας κ.λπ. καθώς και στο Συνέδριο της επόμενης χρονιάς που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη. Ο πρόεδρος του Παραρτήματος της ΕΜΕ Μαγνησίας, που διοργάνωσε το συνέδριο, ευχαρίστησε τους συνέδρους για την αθρόα προσέλευσή τους και τους ευχήθηκε καλή διαμονή στην φιλόξενη πόλη μας και καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.

Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής καθηγητής κ. Φραγκίσκος Καλαβάσης, ο οποίος με πολλή πειστικότητα ανέπτυξε το θέμα της μαθηματικής εκπαίδευσης στην πολυπλοκότητα της σύγχρονης κοινωνίας, ενώ ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στ. Νεγρεπόντης ανέπτυξε, στην περισπούδαστη ομιλία του, την παράλογη αποδεικτική δύναμη των μαθηματικών και την παράλογη αποτελεσματικότητά τους στις φυσικές επιστήμες.

Οι επόμενες συνεδριάσεις έγιναν στα δυο αμφιθέατρα και σε μια μεγάλη αίθουσα του κτιρίου «Παπαστράτος» της παραλίας, με ποικίλα θέματα, και σε τρεις παράλληλες συνεδρίες, ενώ στο τέλος γινόταν ο απαραίτητος διάλογος από τους συνέδρους. Περίπου 60 ήταν συνολικά οι ανακοινώσεις που έγιναν με υποδειγματική τάξη και με μεγάλη προσέλευση. Σε όλες τις συνεδριάσεις τα δυο αμφιθέατρα και η τρίτη μεγάλη αίθουσα ήταν κατάμεστα από κόσμο.

Εντύπωση έκαναν οι δύο ενδιάμεσες ομιλίες, που έγιναν για όλους του συνέδρους τόσο από τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Μπορντώ κ. Didier Nordon με θέμα: «περιπλοκότητα και πολυπλοκότητα», όσο και από τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Exeter με θέμα: «Ποια είναι η σημασία της νέας φιλοσοφίας των μαθηματικών για τη μαθηματική εκπαίδευση».

Εντύπωση επίσης έκαναν τα δύο στρογγυλά τραπέζια με θέματα «Μαθηματική εκπαίδευση και διεπιστημονικότητα» και «Μαθηματική εκπαίδευση και εξωσχολικές εκδόσεις: περιοδικά, βιβλία, ψηφιακός κόσμος», στα οποία οι μεν εισηγητές έδωσαν τις απαραίτητες κατευθύνσεις και προοπτικές, οι δε σύνεδροι, την πείρα και τους προβληματισμούς τους από την καθημερινή διαδικασία της μάθησης και της πρακτικής της διδασκαλίας.

Πολλοί καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπ/σης, αλλά και καθηγητές πανεπιστημίων και φροντιστές ακόμη, πήραν το λόγο και μέσα σε 5 έως 10 λεπτά ανέπτυξαν επιγραμματικά τις δικές τους εμπειρίες μέσα στην τάξη, τις γνώσεις που τους προσφέρουν τα διδακτικά βιβλία, τα ελαττώματα, τα οποία έχουν ως προς την έκφραση και την οργάνωση της ύλης, τα σοβαρά λάθη τα οποία συναντούν, ιδιαίτερα στα βιβλία του Δημοτικού, τα οποία δεν γράφονται, συνήθως, από μαθηματικούς και πολλά άλλα. Μερικοί, μάλιστα, που παρουσίασαν όμορφες και πρωτοποριακές θέσεις καταχειροκροτήθηκαν από το ακροατήριο.

Όλοι πάντως τόνισαν ότι ο θεσμός των στρογγυλών τραπεζιών πρέπει πλέον να καθιερωθούν στα επόμενα συνέδρια, και είναι προς τιμήν του τοπικού Παραρτήματος της ΕΜΕ που επέμενε να γίνουν, για να αποτελέσουν ένα πολύ καλό βήμα, ώστε να εκφραστούν πολλοί συνάδελφοι μαθηματικοί και να αναπτύξουν τις ιδέες τους, τους προβληματισμούς τους και να δώσουν λύσεις στα πολυποίκιλα ζητήματα που ανακύπτουν κατά την εκτέλεση του έργου τους.

Από το συνέδριο δεν έλειψαν και οι παράλληλες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, που οργανώθηκαν για χάρη των συνέδρων. Έτσι την Παρασκευή το βράδυ στο χώρο του αμφιθεάτρου του Πανεπιστημίου, οργανώθηκε μια πολύ καλή και επιτυχημένη μουσική εκδήλωση, η οποία κράτησε στους συνέδρους μια ευχάριστη συντροφιά μέχρι κοντά στα μεσάνυχτα.

Την επόμενη ημέρα, το Σάββατο το μεσημέρι έγινε μια εκδρομή στην Πορταριά & Μακρινίτσα, όπου οι σύνεδροι είδαν από ψηλά τις ομορφιές του Παγασητικού και την καταπληκτική τετραγωνισμένη ρυμοτομία της πόλης του Βόλου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε το κοινό δείπνο, στο Αθλητικό & Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου, χώρος ο οποίος επιλέχθηκε για να χωρέσει όλους τους συνέδρους. Και πραγματικά τους χώρεσε και έτσι όλοι γεύθηκαν τα νόστιμα βολιώτικα φαγητά. Παράλληλα το δείπνο τους, το συνόδευε και μια πολύ όμορφη ορχήστρα, η τραγουδίστρια της οποίας έκλεψε την παράσταση της βραδιάς. Η βραδιά συνεχίστηκε σιγοτραγουδώντας ακόμη και μετά τα μεσάνυχτα.

Γενικά όλα κύλησαν ομαλά και το Παράρτημα της ΕΜΕ έμεινε απόλυτα ικανοποιημένο από την καλή έκβαση των εργασιών του συνεδρίου. Για αυτό και ευχαρίστησε είτε διά ζώσης είτε δι΄ επιστολής όλους εκείνους που στάθηκαν στο πλευρό του και συνέδραμαν στην άριστη επιτυχία του. Τους συναδέλφους τους Βολιώτες μαθηματικούς των διαφόρων επιτροπών (γραμματείας, διαχείρισης, υποδοχής και ξενάγησης, πολιτιστικού τμήματος κ.λπ. Επίσης ευχαρίστησε του χορηγούς του Συνεδρίου, τις αρχές της πόλης, τις τοπικές εφημερίδες και την τηλεόραση και ακόμη του αφανείς εργάτες, οι οποίοι ήταν πίσω από τους πάγκους και τη κάποια δημοσιότητα, όπως χαρακτηστικά τονίστηκε από τον πρόεδρο της ΕΜΕ.

Η πόλη του Βόλου ήταν εκείνη που τελικά κέρδισε από το 25ο Μαθηματικό Συνέδριο, διότι έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο σε όλους στους συνέδρους, οι οποίοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις όχι μόνο από τις ανακοινώσεις και της εργασίες του συνεδρίου, αλλά και από την άνετη διαμονή, την υποδειγματική φιλοξενία (στο τέλος, φεύγοντας, πήραν ως δώρο μήλα, ελιές και λάδι, προσφορά των αντίστοιχων συνεταιρισμών της Μαγνησίας) και από τις απαράμιλλες ομορφιές της περιοχής μας.

Βόλος 01/12/2008

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *