Χαιρετισμός του Νομάρχη Μαγνησίας, κ. Απόστολου Παπατόλια στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Χαιρετισμός του Νομάρχη Μαγνησίας, κ. Απόστολου Παπατόλια στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά, η Μαγνησία καλωσορίζει το πανελλήνιας εμβέλειας και με συμμετοχές διεθνούς κύρους 25ο Συνέδριο της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας! Αισθανόμαστε περήφανοι που επιλέξατε το Βόλο για τις εργασίες του Συνεδρίου σας!

Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρία, ένα από τα αρχαιότερα και εγκυρότερα επιστημονικά σωματεία στη χώρα, με δεδομένη ακτινοβολία, παίζει καθοριστικό ρόλο στη χάραξη της εθνικής πολιτικής για τη μαθηματική παιδεία, καθώς, ως θεσμοθετημένος σύμβουλος του ΥΠΕΠΘ σε θέματα μαθηματικών, διατυπώνει τις επιστημονικές της απόψεις, συμμετέχει στη διαμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων και σε άλλες σημαντικές δράσεις για τη διδασκαλία των μαθηματικών.

Στην τριήμερη διάρκεια του Συνεδρίου, θα δοθεί η ευκαιρία για τη διατύπωση, την επεξεργασία και τον προβληματισμό σύγχρονων απόψεων αναφορικά με τα μαθηματικά, τη φύση τους, την πολυπλοκότητα που παρουσιάζουν, τις διδακτικές προσεγγίσεις τους.

 

Με εντυπωσίασε η προσπάθεια των Απόστολου Δοξιάδη και Χρίστου Παπαδημητρίου, που με το πρόσφατα εκδοθέν logicomix τους, επιδιώκουν να κάνουν την ιστορία της θεμελίωσης των μαθηματικών ελκυστική και ανθρώπινη και τη γνώση πιο εύκολα προσεγγίσιμη και πιο οικεία.
Ακόμα, θα ακούσουμε προτάσεις για τη διαλεκτική σύνδεση των μαθηματικών με τον κόσμο που μας περιβάλλει, και την ευθύνη της επιστήμης απέναντι στον πολίτη και τη δημοκρατία. Γιατί τα μαθηματικά, ως βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη άλλων επιστημών, έχουν ως «αποστολή» τους να βοηθούν στην εξέλιξή τους προς την κατεύθυνση της προαγωγής του πολιτισμού και της δημοκρατίας, και όχι να συμβάλουν στην ανάπτυξη κλάδων της επιστήμης που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Βαρύνουσας σημασίας, λοιπόν, το Συνέδριό σας, και είναι μεγάλη η χαρά μας, που βλέπουμε καταξιωμένους πανεπιστημιακούς δασκάλους και ξένους ομιλητές να πλαισιώνουν τις ενότητές του. Και, βεβαίως, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο επιστημονικός κόσμος της χώρας θα περιμένει την έκδοση των πρακτικών του, τα οποία θα τροφοδοτήσουν νέους κύκλους συζητήσεων και προβληματισμού.

Η Ν.Α.Μ., έχοντας απόλυτη επίγνωση της υποχρέωσής της για την ανάπτυξη δράσεων προς όφελος της περιοχής μας, πιστεύοντας ότι έχει χρέος να βρίσκεται κοντά στον πολίτη, αρωγός στις δημιουργικές προσπάθειες για την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής του, με μεγάλη προθυμία παρείχε, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, υλική και ηθική συμπαράσταση για την πραγματοποίηση αυτού του μεγάλου γεγονότος, που θα στρέψει, αυτές τις μέρες, τους προβολείς του ενδιαφέροντος όλου του μαθηματικού κόσμου της χώρας στην περιοχή μας.

Ο προβληματισμός, άλλωστε, που θα αναπτυχθεί στις εργασίες του Συνεδρίου για την πορεία της μαθηματικής παιδείας, αφορά όλους μας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, τους μαθηματικούς, τους γονείς, τους μαθητές, τους φοιτητές. Τα μαθηματικά είναι στη ζωή μας και γι’ αυτό είναι αυτονόητο το ενδιαφέρον όλων μας.

Στο σημείο αυτό, θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές του εγχειρήματος, την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου, που έχει την ευθύνη της θεματολογίας του, την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή, που έχει την ευθύνη του συντονισμού σε πανελλαδικό επίπεδο, και, κυρίως, το Τοπικό Παράρτημα της Μαθηματικής Εταιρίας, που ανέλαβε το βάρος αυτής της τόσο σημαντικής διοργάνωσης.

Θέλω, τέλος, να σταθώ στο γεγονός ότι, κάθε χρόνο, η Μαθηματική Εταιρία επιλέγει άλλη περιοχή για την πραγματοποίηση των συνεδρίων της, αποδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο, αφενός τη δυναμική της, κι αφετέρου την αποκεντρωμένη λογική της. Δείχνει, έτσι, το δρόμο για την ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας, καθώς είναι πολλές οι δυνάμεις που είναι σκορπισμένες σε όλη τη χώρα και χρειάζεται μία αφορμή, για να αναδειχθούν και να συμβάλουν, με τη σειρά τους, στην ανάπτυξη και την πρόοδο της πατρίδας μας.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *