Το αστυνομικό – μαθηματικό μυθιστόρημα.
Προσκαλεσμένος του Παραρτήματος Ν. Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας θα βρεθεί στο Βόλο και θα μιλήσει, όπως έχει καθιερωθεί, στην εκδήλωση βράβευσης των μαθητών και μαθητριών που διακρίθηκαν στον 71ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας ο κ. Αργύρης Παυλιώτης. Θέμα της ομιλίας του : «Το αστυνομικό – μαθηματικό μυθιστόρημα.»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Μαΐου 2011, ώρα 11.30, στον κινηματογράφο «Αχίλλειο», του Βόλου
Τι είναι αυτό που χαρακτηρίζει ένα μυθιστόρημα, ένα ανάγνωσμα ως «μαθηματικό»; Σε τι διαφέρει το κλασικό αστυνομικό μυθιστόρημα από το λεγόμενο μαθηματικό;
Όπως αναφέρει ο Μαθηματικός και συγγραφέας κ. Τεύκρος Μιχαηλίδης «…Τα μαθηματικά είναι από αρχαιοτάτων χρόνων καταχωρισμένα στη συνείδησή μας ως η κατεξοχήν επιστήμη της απόδειξης. Άλλωστε, η καθημερινή μας γλώσσα βρίθει από κλισέ τού τύπου «είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι…», που στοχεύουν στο να υπογραμμίσουν την αδιάψευστη εγκυρότητα της διατυπούμενης πρότασης.
Η εντυπωσιακότερη διαφορά ανάμεσα στις νομικές και στις μαθηματικές αποδείξεις είναι ότι στα νομικά εφαρμόζεται η αρχή της πλειοψηφίας. Δηλαδή αυτό που κατοχυρώνει την αλήθεια της πρότασης «ο κατηγορούμενος είναι ένοχος» είναι η κατά πλειοψηφία απόφαση ενός σώματος δικαστών και ενόρκων, απόφαση μάλιστα που επιδέχεται διαδοχικές ανασκευές σε δεύτερο και τρίτο βαθμό.
Η επίκληση όμως των μαθηματικών ως εγγυητή της εγκυρότητας του αποτελέσματος μιας αστυνομικής έρευνας δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο πέρα από ένα, λιγότερο ή περισσότερο εύστοχα χρησιμοποιούμενο, μυθοπλαστικό τρικ…»
Η ελληνική λογοτεχνική παραγωγή έχει να δώσει δείγματα μαθηματικής-αστυνομικής λογοτεχνίας. «Το επικηρυγμένο πρόβλημα» του Αργύρη Παυλιώτη είναι μια αστυνομική περιπέτεια που στρέφεται γύρω από τη διεκδίκηση της λύσης σ’ ένα από τα επτά μαθηματικά προβλήματα που έχει «επικηρύξει» με 1.000.000 δολάρια το Clay Institute. «Οι παράξενοι ελκυστές» του ίδιου συγγραφέα, πηγαίνουν σε πολύ μεγαλύτερο βάθος, αφού η θεωρία της πολυπλοκότητας, αυτός ο σχετικά νέος κλάδος των μαθηματικών (γνωστός και ως θεωρία του χάους), δεν είναι απλώς το αντικείμενο του εγκλήματος αλλά και το εργαλείο κατανόησης και εξιχνίασής του.